1.  • 
  2. Blog
  3.  • Mediation helpt! Maar waarom?

Mediation helpt! Maar waarom?

2 feb, 2022

Bij een conflict is een juridische procedure niet altijd de enige of beste oplossing. Mediation is snel, concreet en oplossingsgericht. Daarmee investeer je in de relatie en/of sluit je deze goed af, zonder langlopende procedure via de rechter.

Mediator Yvonne van der Meulen: “Ik merk in de praktijk als mediator dat een goed gesprek tussen bijvoorbeeld een werkgever en een werknemer heel veel duidelijkheid kan geven en begrip over en weer. Als mediator laat je partijen met elkaar in gesprek gaan. Zeker als er al lange tijd niet met elkaar is gesproken, vinden de meeste mensen zo’n gesprek ‘met een neutraal iemand erbij’ prettig en veilig. Gaandeweg laten de mensen dan wat meer het achterste van hun tong zien, wat bij een juridisch geschil in de rechtszaal niet mogelijk is. Hierdoor wordt duidelijk wat er werkelijk aan de hand is en waar bepaald gedrag vandaan komt. In plaats van het conflict te vergroten, bouw je zo aan een brug waarover beide partijen weer richting elkaar bewegen en openstaan voor het gezamenlijk vinden van een oplossing.

Zo is het me gelukt om een werkgever en een werknemer na ruim een halfjaar stilzwijgen weer ‘on speaking terms’ te krijgen en is de arbeidsverhouding hersteld. Niet alle arbeidsmediations eindigen namelijk in een beëindiging van het dienstverband, dat is een misverstand. Wij werken juist vaak aan herstel en terugkeer op de werkvloer met goede werkafspraken tussen beide partijen.”

Is mediation dan alleen maar voor arbeidszaken?

“Welnee! Mediation werkt ook goed bij geschillen tussen vennoten. En denk ook aan overlastsituaties. Gewoon een goed gesprek met de buurt over eventuele klachten haalt de angel eruit en voorkomt jarenlange procedures over bijvoorbeeld handhaving.

Ook zijn veel gemeenten nu aan de slag met omgevingsplannen. Daar zie je dat in gesprek gaan met buurtbewoners, de zogenaamde omgevingsdialoog, helpt. Luisteren en vervolgens ook écht iets doen met wat er wordt gezegd, of goed uitleggen waarom dat niet kan, zorgt voor draagvlak. Je neemt mensen mee, in plaats van dat je iets oplegt zonder nadere toelichting.”

KHN-Mediators

De mediators van KHN Advocaten & Juristen zijn allemaal gecertificeerde en gespecialiseerde mediators met ervaring in de horeca. Zij kijken serieus naar de menselijke aspecten van een probleem, zonder oordeel en meedenkend naar een goede werkbare oplossing.

Samen met collega-mediators Nathalie ter Heide en Karin Goosens behandelt Yvonne alle verzoeken die binnenkomen. Het komt ook voor dat er een traject met twee mediators wordt opgepakt. Dit komt voor als er veel mensen bij betrokken zijn of als dat ten goede komt aan de situatie, bijvoorbeeld bij omgevingsdialogen, of mediations die betrekking hebben op een groep collega’s en de werkverhouding binnen een bepaald team moet worden verbeterd. Want ook dat zijn situaties waar mediation helpt!

Neem contact met ons op

Herken jij je in het verhaal van Yvonne en wil je meer weten? Neem contact op via deze pagina.

Pin It on Pinterest

Share This