1.  • 
  2. Blog
  3.  • FAQ Luifel boven terras

FAQ – Luifel boven terras

Mag een luifel boven het terras nu wel of niet?

Nou, het mag in elk geval niet ‘zo maar’. Allereerst moet worden bekeken of de bouwregels in het bestemmingsplan een luifel toestaan. Vaak zijn er bebouwingsvoorschriften die bv. aangeven hoe ver je vanuit de gevel mag bouwen. Als een luifel niet aan die bouwregels voldoet, is er vaak een omgevingsvergunning voor nodig en dan beslist de gemeente dus of zij dit binnen het bestemmingsplan willen toestaan, of niet.

Een ten tweede?

Een luifel is ook een bouwwerk in de zin van de wet, zeker als deze ‘vast’ is. En dat betekent weer dat je ook vaak een omgevingsvergunning nodig hebt om deze te mogen bouwen. Welke vorm, kleur, materiaal et cetera de luifel mag hebben, wordt dan vaak weer beoordeeld aan de hand van een beeldkwaliteitsplan, het terrassenbeleid en/of de welstandscommissie. Dat kan voor iedere gemeente weer anders zijn.

Zijn er meer dingen waar ik rekening mee moet houden?

Jazeker. Als er bezoekers op een terras zitten, telt binnen de milieuregels het stemgeluid van deze bezoekers niet mee voor het geluid dat uit de horeca-inrichting komt. Gaat het echter om een terras dat overdekt en/of verwarmd is, dan telt dat stemgeluid wél mee. Een luifel zorgt voor een overdekt terras. Wat de geluidsnormen, en de mate waarin daaraan kan worden voldaan, betreft kan dit dus aanzienlijke gevolgen hebben.

Maar denk ook bv. aan de situatie waarin het horecapand wordt gehuurd, waarvan in de horeca echt veel sprake is. Het aanbrengen van een luifel betekent dat je een voorziening bouwt aan een pand dat niet van jou is. Je zult daar dus vooraf toestemming voor moeten hebben van de pandeigenaar, in dit geval de verhuurder. Ga dus ook in gesprek hierover met de huurbaas!

Nog meer punten?

Ja, denk ook even aan de regels met betrekking tot roken op buitenterrassen. Roken mag op een buitenterras als dit niet leidt tot rookoverlast binnen in de horecazaak. Voor een buitenterras gelden verder de volgende regels:

  • Het terras moet minstens aan 1 kant volledig open zijn, ook als het is overkapt met een luifel of parasol.
  • De open kant mag niet afgeschermd zijn met plantenbakken of ander materiaal.
  • De open kant mag de bovenkant zijn.

Ga je aan de luifel dus schermen hangen, waardoor de zijkanten van het terras (ook) dicht zijn, en alleen de voorkant van het terras dus nog open is, zou dat in principe nog zijn toegestaan. Echter, rookoverlast vanaf het terras binnen in het pand mag niet en ontstaat mogelijk toch bij een afsluiting van de zijkanten. Wees hierop dus bedacht

Wil je hulp of advies bij het aanbrengen of wijzigen van een terrasluifel? Of heb je andere vragen over vergunningen? Neem contact op met KHN Advocaten en Juristen. We helpen je graag!

Pin It on Pinterest

Share This