1.  • 
  2. Blog
  3.  • Compensatie voor de transitievergoeding

Compensatie voor de transitievergoeding, hoe zit dat eigenlijk?

1 jul, 2021

Een medewerker heeft recht op de wettelijke transitievergoeding wanneer het dienstverband wordt beëindigd op initiatief van jou als werkgever. In sommige gevallen kan je compensatie krijgen voor de transitievergoeding. Sharon van Dansik, jurist bij KHN Advocaten & Juristen legt het je uit.

Langdurig arbeidsongeschiktheid

Wanneer een medewerker langdurig arbeidsongeschiktheid is kan je het dienstverband in principe na twee jaar beëindigen. Bij beëindiging heeft de medewerker dan recht op de wettelijke transitievergoeding. Om te voorkomen dat de werkgever wordt belast met een opeenstapeling aan kosten, kan er in zo’n geval compensatie worden gevraagd voor de transitievergoeding. Om in aanmerking te komen voor de transitievergoeding, dient aan de volgende voorwaarden te zijn voldaan:

  1. Het dienstverband met de medewerker is beëindigd na langdurig arbeidsongeschiktheid;
  2. De medewerker had recht op de wettelijke transitievergoeding;
  3. De werkgever heeft de wettelijke transitievergoeding aan de medewerker betaald.

De compensatie vraag je aan bij het UWV. Bij de aanvraag dien je aan te tonen dat je aan alle voorwaarden voldoet, aan de hand van verschillende documenten. De compensatie kan ook worden aangevraagd met terugwerkende kracht voor dienstverbanden die zijn beëindigd op of na 1 juli 2015.

Pensionering of overlijden kleine werkgever

Wanneer een bedrijf stopt in verband met pensionering of het overlijden van de werkgever, hebben de medewerkers bij beëindiging van het dienstverband recht op uitbetaling van de wettelijke transitievergoeding. Om te voorkomen dat kleine werkgevers of hun partners in zo’n situatie ongewenst hun privévermogen moeten aanspreken, kan er een compensatieregeling voor de transitievergoeding worden aangevraagd. Er dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan bij het stoppen van het bedrijf wegens overlijden of pensionering van de werkgever:

  1. Het bedrijf heeft minder dan 25 medewerkers in dienst;
  2. Het bedrijf heeft voor minstens één medewerker al een ontslagvergunning wegens bedrijfsbeëindiging gekregen;
  3. Het bedrijf heeft de wettelijke transitievergoedingen betaald op of na 1 januari 2020;

Houd ook in deze situatie de termijn goed in de gaten. De compensatie dient te worden aangevraagd binnen 12 maanden nadat het ontslag wegens bedrijfsbeëindiging is aangevraagd.

Ziekte kleine werkgever

Op dit moment is het (nog) niet mogelijk om compensatie aan te vragen voor de uitbetaalde transitievergoeding wanneer een bedrijf stopt wegens ziekte van de kleine werkgever (<25 medewerkers in dienst). Ook is nog niet bekend vanaf wanneer dit zou kunnen. Zodra hier meer informatie over bekend is zullen wij je informeren via onze kanalen.

Vragen of hulp nodig?

De juristen van KHN Advocaten & Juristen staan je graag bij! Neem vrijblijvend contact op en wij informeren je naar de mogelijkheden! 

Pin It on Pinterest

Share This