1.  • Bedrijf starten

Bedrijf starten

Iedere onderneming moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar moet je direct aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw bedrijf. 

Soorten rechtsvormen 

De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen. Er zijn veel rechtsvormen om uit te kiezen 

 • Eenmanszaak 
 • Vennootschap onder firma 
 • Besloten vennootschap 
 • Naamloze vennootschap 
 • Commanditaire vennootschap 
 • Maatschap 
 • Stichting  
 • Vereniging 
 • Coöperatie 

Eigen zaak beginnen? Eerst een rechtsvorm kiezen 

Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat een bv, vof of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering.  
Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) is verplicht voor (bijna) iedereen die een eigen zaak wil beginnen. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf namelijk ingeschreven staan in het handelsregister. Dat moet uiterlijk één week nadat je gestart bent. Maak online een afspraak en ga vervolgens naar een KvK-kantoor. Hier word je (onderneming) door een medewerker ingeschreven in het register (kosten ongeveer € 50,00). Dit zijn kosten die aftrekbaar zijn van de winst. Je ontvangt direct een KvK-nummer.  

BTW identificatienummer en omzetbelastingnummer 

Goed om te weten: de Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toe als je btw-plichtig bent. 

 • Het btw-identificatienummer zet je op je facturen, offertes en website 
 • Het omzetbelastingnummer gebruik je om aangifte omzetbelasting te doen bij de Belastingdienst. 

Ondernemingsplan schrijven 

Starters zien soms op tegen het schrijven van een ondernemingsplan (ook wel businessplan genoemd). Maar wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat, dan kan het je veel voordeel brengen: 

 • Je brengt je zakelijke kansen in kaart 
 • Je krijgt je risico’s goed in beeld 
 • Je weet wie je potentiële klanten zijn 
 • Je bent op de hoogte van relevante marktontwikkelingen 
 • Je maakt meer indruk op mogelijke investeerder 

Zakelijke rekening openen 

Ga je een eigen zaak beginnen? Het openen van een zakelijke rekening is vaak de eerstvolgende logische stap. Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden voor wat betreft je inkomsten en uitgaven. Ook voorkom je hiermee dat jouw zakelijke en privé-administratie straks hopeloos door elkaar lopen. 

Vergunningen aanvragen 

Als horecaondernemer moet je soms rekening houden met het aanvragen van vergunningen. Denk aan een exploitatievergunning en drank- en horecawetvergunning.  

Milieuvoorschriften voor starters 

Daarnaast krijgen ondernemers die een eigen zaak beginnen vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. De regels die op jou van toepassing zijn kunnen per regio en type onderneming verschillen. 

Zakelijke website (laten) maken 

Een beetje bedrijf kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten via allerlei social media kanalen. 
Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of – als je een beetje handig bent - zelf een (iets simpelere) variant maken. Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is. 

Verzekeringen afsluiten 

Een ongeluk – of het nu om een lichamelijk of psychisch probleem gaat – zit in een klein hoekje. Waar je als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen van ziekte en ongelukken. Denk aan het afdekken van persoonlijke risico’s, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee. 

Ondernemer voor de inkomstenbelasting? 

Ben je ondernemer voor de btw? Dat betekent niet automatisch dat je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Als je in die categorie valt, kun je veel belastingvoordeel krijgen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.  

Wil je een eigen zaak beginnen? Probeer er dan direct achter te komen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. 

Ondernemerscheck 

Om een indicatie te krijgen of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, kun je de ondernemerscheck doen. Hier beantwoord je anoniem vragen als: 

 1. Ben je een starter of ben je al een tijdje bezig? 
 2. Ben je actief op zoek naar nieuwe klanten? 
 3. Word je doorbetaald als je ziek bent? 
 4. Werk je alleen voor je laatste werkgever? 
 5. Kun je zelf bepalen waar en wanneer je werkt? 

Schijnzelfstandigheid voorkomen 

Let ook op dat je opdrachten niet aangemerkt kunnen worden als verkapte loondienst. Vroeger werkte je als ZZP’er op basis van een VAR-verklaring. 
Met een geldige VAR, die werd verstrekt door de Belastingdienst, toonde je aan dat er geen sprake was van verkapte loondienst/schijnzelfstandigheid. 

Wet DBA 

De VAR werkte in de praktijk niet goed en er zou in 2016 een nieuw systeem komen: de wet DBA met modelovereenkomsten. Deze wet is nu van de baan. Het kabinet wil in plaats daarvan een opdrachtgeversverklaring/webmodule invoeren.  

Op dit moment deelt de belastingdienst alleen boetes uit voor schijnzelfstandigheid in gevallen waarbij er echt kwaadwillendheid in het spel is.  

Pin It on Pinterest

Share This